YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)
12.01.2019 | İcat Yayınları

Değerli gençler, sayın veliler,
Sınava hazırlık ciddi bir iştir. Gerek YKS gerek LGS 'ye hazırlanırken çok bilinçli bir süreçten geçmeniz gerekmektedir. Hangi sınava nasıl hazırlanacağınızı belirlerken o konu hakkında bilgi sahibi olmak en önemli meseledir. Neye hazırlanacağınızı bilirseniz yolunuzu o şekilde çizmeniz kolaylaşacaktır. Bundan dolayı dilerseniz sınavlara şöyle bir göz atalım.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Artık yeni sistem ile birlikte adaylar Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecekler. Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır. 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi TYT, 2.oturum Alan Yeterlilik Testi AYT ve 3.oturum ise Yabancı Dil Testi YDT olarak geçmektedir. 1. Oturum olan TYT’ye herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan alırsanız 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanıyorsunuz. Sınav, haziran ayının bir hafta sonu yapılacak (Bu yıl 15-16 Haziran).
YKS’nin 1.oturumu genel olarak %40, 2. ve 3.oturum ise %60 bir etkiye sahiptir.
TYT Puanımın Hesaplanabilmesi için Kaç NET Yapmak Gerekiyor?
Bir öğrenci TYT’de matematik testinden 1 net ve Türkçe testinden -1 net yaparsa puanı hesaplanır. Türkçe testinden 0.5 net yaptı ve matematikten -5 net yaptı, puanı yine hesaplanır. Bu testlerin en az birinden 0.5 net yaparsa puanı hesaplanacaktır. Fakat mesela öğrenci 2 testten de 0 net yaptı diyelim bu durumda puanı hesaplanmaz. AYT’de ise öğrencinin istediği bölümün puan türündeki testlerin en az birinden 0.5 yapması gerekiyor. YDT’de ise 0.5 net veya üstü yaparsa öğrencinin puanı hesaplanır.
YKS Baraj Puanları Kaç Olarak Ayarlandı?
Öncelikle TYT’de 150’den yüksek puan alırsanız Önlisans yani 2 yıllık fakültelere girebiliyorsunuz.
Yine TYT’den 150’den yüksek puan almak koşulu ile, adayın TYT puanı ile sınavın AYT ve YDT testleriden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekmektedir. 180 puana ulaşan adaylar Lisans yani 4 yıllık fakültelere ve yüksekokullara girebilecekler.
TYT’den 200’den yüksek puan alırsanız bu puanı seneye kullanabiliyorsanız.
YKS’de Hangi Dersler Var? Kaç Soru Çıkacak?
1.Oturum girilmesi zorunlu olup;
40 Türkçe,
40 Matematik,
20 Sosyal Bilimler,
20 Fen Bilimleri şeklinde olacak.
2. Oturum tek bir kitapçıktan oluşacak olup;
1.Test Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 Toplam 40 Soru,
2.Test Matematik Toplam 40 Soru,
3.Test Fen Bilimleri Toplam 40 Soru,
4.Test Sosyal Bilimler 2 Toplam 40 Soru şeklinde olacak.
3. Oturum ise 80 Yabancı Dil sorusundan oluşmaktadır.
YKS Puan Türleri ve Bölümleri Nelerdir?
Artık yeni düzenleme ile birlikte tüm 2 Yıllık Önlisans Bölümleri TYT, 4 Yıllık Lisans Bölümleri ise AYT, 4 yıllık dil bölümleri de YDT sınavı ile alım yapacak.
YKS Sınavında Hangi Konular Çıkacak?
TYT’de eski sistemde olduğu gibi 9 ve 10.sınıf konuları, AYT ve YDT’de de tüm lise müfredatı karşımıza çıkıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken temel husus, yeni müfredat ile birlikte yeni tip soruların ortaya çıktığı gerçeğidir. Çokça vurgulanan disiplinler arası ve muhakeme bu sınav sorularının en önemli noktasıdır.
Şu unutulmamalıdır ki liseyi, üniversiteyi okumak değil hangi liseyi veya hangi üniversiteyi okuduğunuz geleceğinizi şekillendiren en önemli etken olacaktır.
Hepinize kolaylıklar dileriz.